Planten & Zaden

Hoodia Gordonii Planten en Zaden

kaktus - hoodia - zaadjes - Planten en Zaden

Hoodia Gordonii

Hoodia Gordonii, vaak ook simpelweg Hoodia of onjuist Hoodia-cactus genoemd is geen cactus, maar een vetplant, die tot de onderfamilie (Asclepiadaceae) behoort van de maagdenpalmfamilie (Asclepiadoideae) en slechts door zijn vorm sterk aan een cactus doet denken.
De Hoodia Gordonii groeit tot 60 centimeter hoog en is sterk vertakt. De takken lijken op een bedekte rol en hebben iets weg van de vorm van augurken. Ze zijn met buisvormige stekels bedekt.
De schotelvormige zalmroze bloemen zijn ongeveer 5 tot 11 centimeter groot. De doosvruchten bereiken een grootte van tot 25 centimeter.
Hoodia groeit in de halfwoestijnen van zuidelijk Afrika, daarom ook in een zeer zoute omgeving en wortelt in een zanderige, soms rotsige, ondergrond.
Het belangrijkste verspreidingsgebied is de Amfibische Kalahariwoestijn. Ze wordt daar meer dan veertig jaar oud, kan een jaar zonder neerslag overleven, is onopvallend en niet er niet direct smakelijk uit en heeft slechts weinig voedingsstoffen nodig.
Deze plant wordt ook wel de carrion flower (‚aasbloem‘) genoemd omdat de bloemen naar rottend vlees rieken. Deze stank trekt vliegen aan, die hun eitjes in de bloemen leggen en ze daarbij ook bestuiven.

Geciteerd uit Wikipedia

Hoodia-zaadjes

Kweek je eigen Hoodia-planten. De zeer zelden aangeboden Hoodia-zaden kun je kopen bij Kakteen Haage onder de volgende voorwaarden:

  • 10 verse zaden
  • Inclusief zaai- en kweekinstructie
  • Inclusief verzendkosten (ongeacht hoeveel je ook bestelt)

Hoodia-planten

Hoodia Gordonii-planten zijn te verkrijgen bij  Kakteen Haage.

Zaai- en kweekinstructie voor de Hoodia Gordonii

Hoodia Gordonii is eenvoudig te zaaien en levert geen grote problemen op. Om de Hoodia Gordonii te vermeerderen zijn er twee mogelijkheden: opkweken vanuit zaad of het stekken van een oudere Hoodia-plant.

Opkweken vanuit zaad
Iedere custusliefhebber (bij Hoodia is dat een vetplantenliefhebber) heeft zijn eigen aardemengsel om zaden in te zaaien. Wij bevelen cactusaarde aan, gemend met ongeveer 20% zand. Let er op dat het substraat vrij is van ziektekiemen. Zaai de zaden uit en licht met substraat bedekken. Het substraat matig vochtig houden. Het kiembakje kan in de vensterbank, maar niet in direct zonlicht. Eventueel met folie bedekken.

Onderhoud van de planten
Na het overplanten kunnen de planten in de vensterbank geplaatst worden. De middagzon tussen 11.00 en 15.00 vermijden. Een keer per week water geven. Iedere tweede week bijmesten. In de wintermaanden eens per week water geven en niet bemesten. De temperatuur mag niet tot onder de 15 graden dalen.

In onze rubriek Vragen & Antwoorden hebben we alle
relevante informatie betreffende het thema ‚Afvallen met Hoodia‘ verzameld.