Onderzoek

Onderzoek en marketing

Een woestijnplant die het allemaal heeft: een struik, die een vol gevoel geeft en daardoor ook de inname van caloriën in grote mate kan verminderen. We hebben het hier over Hoodia Gordonii, een gewas dat in 1996 door het gerenommeerde Zuid-Afrikaanse instituut Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) van onder tot boven onderzocht werd. Als onderdeel van dit onderzoek stelde men bijvoorbeeld vast dat een bepaalde stof met de aanduiding P57AS3 (P57) ervoor verantwoordelijk was dat de hersenen gefopt worden dat er een voldoende hoog bloedsuikergehalte is waardoor een verzadigingsgevoel gesuggereerd wordt.

Bij de in Hoodia Gordonii zittende werkstof P57 gaat het om een steroïde glycoside, dat zijn eetlustremmende effect uitoefent zonder bijwerkingen. P57 is geen drug en roept daardoor ook geen euforische stemmingen op. Het duurde dus ook niet lang voordat men de licensie voor verder onderzoek aan het Eco-concern Phytopharm verkocht. In de loop van verder onderzoek werden de verzadigende eigenschappen van het Hoodia-extract en de daarmee samenhangende verminderde calorie-opname bevestigd. Niet veel later, in het jaar 2001, ontving het bekende farmaceutische bedrijf Pfizer voor maar liefst $32 mln de rechten op de veelbesproken ontdekking van het Afrikaanse continent.

Iedereen wilde duidelijk iets van de ‚cake‘ hebben; zo ook de Afrikaanse inwoners zelf. Met hulp van ‚WIMSA‘ (Working Group of Indigenous Minorities in Southern Africa), een partner van ‚Terre des Hommes‘ en ook de mensenrechteradvocaat Roger Chennels lukte ook om in een proces tegen Phytopharm en Pfizer een bepaald winstaandeel af te dwingen. Uiteraard was dit aandeel relatief gericht en betrof slechts 0,003 procent van de nettowinst, maar niettegenstaande was deze stap een uiterst belangrijke stap voor de Afrikanen. Maar het feit bleef, dat de onderhandelingen een historische overwinning voor een inheemse minderheid hebben opgeleverd.

Het doel was vervolgens om winstaandelen uit te geven aan de rond 100,000 nog in leven zijnde stamleden van de Kho-San in het geval van een succesvolle introductie op de markt. Nog in datzelfde jaar trok het farmaconcern Pfizer zich uit het bedrijf terug, waardoor korte tijd later het bedrijf Phytopharm als enige licentieghouder overbleef. Het duurde echter niet lang voordat Phytopharm besloot om een samenwerking aan te gaan met de Nederlands-Britse voedingsmiddelenproducent ‚Unilever‘. Verder onderzoek zal uitgevoerd moeten worden om met P57 in het jaar 2007 een levensmiddel met een eetlustremmende werking succesvol op de markt te introduceren. Tegelijkertijd ontdekte men dat P57 een positief effect kon hebben bij diabetespatiënten. Zal daardoor binnenkort een nieuwe ontdekking voor diabetici de wereld veroveren?

In onze rubriek Vragen & Antwoorden hebben we alle
relevante informatie betreffende het thema ‚Afvallen met Hoodia‘ verzameld.