Bojesmannen

De San (Bosjesmannen) en Hoodia

De Bosjesmannen, die de Kalahariwoestijn in zuidelijk Afrika bewonen, kennen de werking van Hoodia al eeuwenlang. Deze Bosjesmannen behoren tot de stam van de Khoi-San en worden ook ‚Sanmensen‘ genoemd. In deze onherbergzame omgeving hebben de San geleerd om met weinig rond te komen en vaak zelfs dagenlang zonder voedsel te leven. Men name tijdens hun lange omzwervingen gedurende de jacht was het voor de San altijd belangrijk om het hongergevoel onder controle te houden.
Het lichaam kan weliswaar enkele dagen zonder voedsel, maar het zeurende hongergevoel kan al het andere gaan overheersen. Maar de jagers mochten zich niet laten verleiden om het gedode wild ter plaatse op te gaan eten want thuis rekende de rest van de stamleden er op dat ze voedsel voor iedereen thuis zouden brengen.
Door op Hoodia te kauwen, konden de jagers verhinderen dat ze door dat hongergevoel overweldigd zouden worden. De Hoodia-plant speelt een fundamentele rol bij de overlevingsstrijd van de Sanmensen.
In 1996 lukte het Zuid-Afrikaanse wetenschappers voor het eerst om het werkzame bestanddeel P57 uit de Hoodia te extraheren. Sindsdien proberen farmaceutische bedrijven het product op de markt te brengen. De Zuid-Afrikaanse Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) verleende een patent en daarna konden licenties verstrekt worden.
De San hadden het geluk dat een humanitaire organisatie en een mensenrechtenadvocaat er in slaagden om een percentage van de mogelijk winsten van de Hoodia-licenties af te dwingen. Hierdoor hadden de San recht op 6 procent van de toekomstige winst. Dit is het gevolg van het feit dat het hun overgeleverde kennis was die dit alles mogelijk heeft gemaakt.
Op deze manier zal Hoodia ook in de toekomst het overleven van dit trotse volk zeker stellen.

In onze rubriek Vragen & Antwoorden hebben we alle
relevante informatie betreffende het thema ‚Afvallen met Hoodia‘ verzameld.